U wilt het liever niet, maar helaas kunnen uw zwemmende vrienden ook ziek worden. Dit komt helaas dan ook niet zelden voor. Dit is een van de punten die mensen vaak doen besluiten om te stoppen met de hobby. Jammer echter, want voor degenen die bereid zijn zich er verder in te verdiepen is het zeker mogelijk om zonder al te veel problemen te kunnen genieten van deze mooie hobby.

Stress
De term stress is oorspronkelijk afkomstig uit de natuurkunde en heeft als betekenis "druk" of "belasting'. Stress is een vaag begrip dat de toestand aanduidt die ontstaat als de aanpassingsmogelijkheden van het individu in een bepaalde levenssituatie op de proef worden gesteld of worden overschreden. Stress beïnvloedt het welzijn van de vis en heeft negatieve effecten op o.a. de spijsvertering groei, voortplanting en het afweersysteem.
Vissen hebben via de huid, kieuwen en de darmwand direct contact met de buitenwereld en dus met alle stoffen in het water. Vissen die in gevangenschap leven worden voortdurend blootgesteld aan vele stressoren ( veroorzakers van stress ) die zowel door menselijke
handelingen als door natuurlijke factoren worden veroorzaakt. Typische vormen van door mensen opgelegde stress aan de vissen zijn: Het houden van vissen bij een (te ) hoge dichtheid, het vangen van een vis, het blootstellen aan lucht en transport. Veranderingen van watertemperatuur en van waterkwaliteit zijn voorbeelden van natuurlijke factoren die stress kunnen veroorzaken, alhoewel we hieraan ook vaak schuldig zijn door nalatigheid of onkunde.

De stress respons
Stress gaat gepaard met een verhoogde fysiologische activiteit. De fysiologische reactie op stressprikkels wordt gezien als een noodreactie (emergency reaction) van het organisme om het hoofd te kunnen bieden aan bedreigende situaties. Men spreekt ook wel van een vecht of vluchtreactie.

Chronische stress
Wanneer een vis continu op scherp moet staan om zijn hoofd aan bedreigde situaties te kunnen bieden ontstaat er chronische stress.
Tijdens chronische stress stuurt de stressprikkel de aanmaak van het stresshormoon Cortisol aan. Cortisol wordt gezien als een stof die het lichaam helpt om energie te mobiliseren, waardoor men beter opgewassen is tegen bedreigde situaties. Wanneer een vis continu Cortisol aanmaakt staat de vis op den duur stijf van de adrenaline. Uiteindelijk daalt de weerstand van de vis waardoor het immuumsysteem de indringers niet meer kan bestrijden. De al aanwezig interne/externe bacterien, organisemen en parasiten zien hun kans...slaan toe...de vis wordt ziek.

Wat veroorzaakt chronische stress: vervuilde voeding, te lage temperatuur, te hoge temperatuur, zuurstof tekort, te hoge amoniak, nitrietvergiftiging, nitraatvergiftiging, chloorvergiftiging, vergiftiging door medicatie, parasitaire infecties, verzwaarde bacteriedruk, bacteriele infecties, overbevolking.