Runderhart...goed of slecht?

Over deze vraag wordt al 35 jaar gediscussiëerd en tot op heden is er geen eenduidig antwoord.
Het is verbazend als we bedenken dat er maar één vissoort, namelijk de discusvis, vaak enkel met runderhart gevoerd wordt.
Reden: runderhart wordt gebruikt als vetmest voer. Voor dit commerciële doel is het zeer geschikt.

Omdat discusaanbieders adviseren om discusvissen bij hoge temperaturen van 30 graden of meer te houden is er de misvatting ontstaan dat discussen hoge temperatuur nodig hebben om voort te planten.
Waarom is dit een misvatting? De voortplantingstijd van discusvissen valt niet toevallig samen met de regentijd.
Het begin van de regentijd is een signaal voor de vissen dat er voor jongen voldoende voedsel aanwezig zal zijn. De hoge temperaturen zijn niet nodig voor de kweek, niet voor het afzetten van de eieren noch voor het opkweken van jongen.
Maar waarvoor dan wel.....voor de vertering van runderhart.

Door extreme activering van het verteringssysteem, veroorzaakt door hoge temperaturen, zijn de vissen in staat runderhart optimaal te verteren. Het voeren van runderhart maakt het werken met hoge temperaturen noodzakelijk. Bij een lagere temperatuur verteerd hart niet snel genoeg. Discusvissen die gevoerd worden met runderhart zullen bij lagere temperaturen, waarbij het spijsverteringssysteem op een normaal tempo werkt , last krijgen van een zwak immuunsysteem en darmziekten.
Darmflagelaten, volledig natuurlijke commensalen, worden tot parasiet verklaard die bestreden dienen te worden.
Waarom zouden commensalen parasieten worden. Waarom zien we deze parasietenloosheid niet bij andere soorten die in de natuur? Reden = omdat ze geen runderhart gevoerd krijgen en van het begin af aan gezonder zijn.

Vele vragen over snelle ademhaling vinden altijd hun oorzaak in de relatie tussen runderhart en hoge temperaturen.
De discussen hebben veel zuurstof nodig om het bijna onverteerbare vet en collageen in runderhart te verteren. Aangezien in warm water niet veel zuurstof zit krijgen vissen een te kort aan zuurstof waardoor hun weerstand daalt.

Runderhart is niet 100% slecht. 70% van runderhart is te vet en daardoor moeilijk verteerbaar. Het voeren van hart hoeft niet slecht te zijn wanneer het goed wordt schoongemaakt.
Alle maatregelen bij de fabricage van diepvriesvoeders op basis van runderhart zijn van groot belang. Daartoe behoren voorbehandeling, verkleining, menging, invriezing, opslag en transport.
Hoofddoel van de voorbehandeling van het verse hart is de verwijdering van alle vet- en bindweefsels. Om ervoor te zorgen dat dit nauwkeurig gebeurd is het beter om alleen de schone stukken hartspier te verwijderen en de rest weg te gooien.
Ongeveer 30 procent van de hartmassa is bruikbaar. De uitgenomen stukken hartspier worden twee keer door de vleesmolen gedraaid. Wat hier niet makkelijk doorheen komt en aan de messen blijft kleven wordt weggegooid. Zo wordt nog aanwezig bindweefsel verwijderd.

Bindweefseldelen in voer zorgen voor een aanzienlijke daling van de kwaliteit, omdat bindweefsel hoofdzakelijk uit collageen bestaat. Omdat vissen geen enzym hebben dat collageen afbreekt blijft het bindweefsel vaak onverteerd.
De ontlasting wordt dan draderig, grauw, wit en blijft aan de vissen hangen. Bij microscopisch onderzoek ziet men dan de onverteerde vezels. Jonge discusvissen kunnen na het eten van voeding met collageen massaal sterven aan verstopping. Volwassen discusvissen hebben minder snel last van dit probleem, maar toch vertraagd de passage door de darmen en hier ontwikkelen zich massa’s darmflagelaten. Ondanks veel voederen zijn slecht doorvoede dieren het resultaat.

Samengevat: het voeren van runderhart is niet schadelijk wanneer het hart goed schoongemaakt is. Wanneer het voedingsprogramma bestaat uit hart, insectenlarven, garnalen en kreeftachtigen heeft u een prima dieet voor uw discuvissen.
Slecht is het geven van énkel niet goed schoongemaakt runderhart. Er zijn verschillende aanbieders op de markt die runderhart aanbieden, uit onderzoek blijkt dat maar een enkeling hart levert waar weinig tot geen vet- en bindweefsel in verwerkt zit.

Voordelen van Runderhart:
1. Wanneer je het op de juiste wijze bereidt is het een voersoort wat na voeren niet uit elkaar valt. Dit heeft als voordeel dat het voer niet door het aquarium zweeft en daardoor minder vervuild.
2. Wanneer de vissen het hart uit elkaar moeten trekken ontstaat er competitief gedrag waarbij vissen enkel aan eten denken.
3. Hart heeft een absorberende werking. Hierdoor kun je er vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere ingredienten toevoegen.
4. Vissen vinden het ontzettend lekker. Let wel: ook voor vissen is niet alles wat smaakt op lange termijn in grote getalen gezond.

Deel van dit artikel komt voort uit volgende bron: www.aquamax.de